Меню
Меню
Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени

29.03.2023 18:22:07

Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени

Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени

Планинарските обувки, познати ни най-вече като туристически обувки, са една от най-важните придобивки преди да тръгнеш да се катериш в планините. Това важи с пълна сила независимо дали мислиш да преминаваш през леки и кратки маршрути или твоята цел са трудните терени и многодневните преходи.

Правилно избраните обувки за планина са важна част от твоята планинска екипировка, защото те ще предоставят необходимата на крака ти опора, защита и комфорт, особено предвид условията, на които ще са изложени краката ти. 

Видове планинарски обувки 

Видовете планински обувки могат да се разглеждат по различен начин.

Преди всичко бихме ги разделили по пол, като съответно има три основни вида в търговската мрежа:

  • Мъжки туристически обувки;
  • Дамски туристически обувки;
  • Туристически обувки за деца.

Сред всички модели можеш да откриеш и универсални обувки за планина, които са подходящи както за мъже, така и за жени.

Нещо повече, моделите планински обувки се делят и според това за кой сезон са предназначени. Разбира се, условията през зимата са изключително сурови, което изисква и по-специализирана екипировка. Това се отнася и до избора на туристическите обувки.

В тази връзка има обувки, които са проектирани специално за зимния сезон. Те са по-високи и са изработени от водоустойчиви материи, с по-добра изолация за крака, за да го предпази от снега и студа, който се усеща при минусовите температури високо в планината.

От друга страна, планинските обувки за летния сезон са много по-леки, изработени от дишащи материи, така че да не се изпотяват краката и да получиш максималния комфорт, от който се нуждаеш.

Познатите ти трисезонни туристически обувки, от своя страна, са чудесен избор, ако си почитател на планинските преходи през пролетта, лятото или ранна есен.

И не на последно място, туристическите обувки могат да се разделят и според тяхното предназначение и по-конкретно трудност на терен, тип преход и неговата продължителност.

От тази гледна точки планинските обувки биват следните няколко вида:

Трекинг обувки

Един от най-популярните модели, които ще откриеш в търговската мрежа са trekking туристическите обувки. Ако си любител на по-продължителните преходи в планината, този вид обувки са чудесен избор за теб.

Те са подходящи и удобни както за по-лесни за преминаване терени, така и за умерени височини. Моделът планински обувки осигурява необходимата опора и стабилност, и се отличава със здравина. Именно затова са чудесни при многодневни планински преходи.

Travel туристически обувки

Тези модели напомнят повече на стандартните спортни обувки. Техният дизайн е проектиран така, че са много по-леки от всички останали типове планински обувки, които ще откриеш в търговската мрежа.

Този вид модели са най-подходящи за леки разходки по екопътеки, паркове и по-леки планински преходи. В случай, че обмисляш да правиш преходи по по-трудни и предизвикателни терени, продължаващи няколко дни, със сигурност travel обувките не са най-препоръчителния избор за теб.

Hiking планинарски обувки

Ако по-леките и не толкова дълги преходи и излети в планината са твоето нещо, в такъв случай hiking туристическите обувки, също както travel обувките, са перфектен избор за теб. Важно е да знаеш, че те не са предназначени за дълги преходи по-трудни терени, нито са проектирани за по-висока надморска височина.

Туристически обувки тип All Terrain Sport

Тези обувки са подходящи за всякакъв вид дейности на открито. С тях можеш да спортуваш сред природата, да се насладиш на колоездене или да изживееш един фантастичен преход в планината, независимо дали обмисляш да преминаваш по трудни и предизвикателни терени или ще избереш по-леките туристически пътеки. Във всеки един случай, те ще ти предоставят необходимия комфорт.

Cold Weather Boots

Дизайнът на планинарските обувки, познати като Cold Weather Boots, е специално проектиран за преходи при екстремни условия през студените месеци. В случай, че си почитател на планински преходи при сурови зимни условия, значи тези зимни обувки биха били перфектен избор за теб.

Ако се чудиш дали наистина си струва да заложиш именно на този тип, ние ти го препоръчваме. Причината е, че са изработени чрез технологии и материали, които да ти осигурят необходимата изолация от студа, да запазят топлината на краката ти, да не пропускат сняг и вода, както и да ти предоставят максимално добро сцепление при лед и сняг, за да имаш нужната стабилност.

Планинарски обувки тип Alpine

Това са висок клас туристически обувки, които са проектирани специално за професионалните планинари, които са експерти в много по-екстремните експедиции и терени. Те са най-подходящи за преходи над 6000 метра надморска височина, като дизайнът им е специално разработен да издържи всякакви условия.

Alpine планинските обувки предоставят необходимия комфорт, опора и стабилност. Наред с това материалите са дишащи, така че крака ти да не се изпотява.

Обувки за планинско бягане

Няма как да пропуснем и обувките, предназначени специално за любителите на планинското бягане. Този вид спорт има своите специфики. Това да бягаш по планински терени със сигурност е много по-трудно предвид изкачванията и спусканията, както и препятствията по пътя.

Именно затова трябва да осигуриш най-добрата защита, стабилност и опора на крака. Така освен, че ще ти е комфортно, ще можеш да максимално да защитиш крака си от евентуални травми.

Предимства и недостатъци на туристическите обувки

Планинарските обувки имат най-вече предимства, заради които си струва да си купиш.

Ако обичаш планинските преходи, независимо от сезона, ето и кратък списък с причините, поради които да си купиш подходящ модел:

  • Защитават крака ти от евентуални травми;
  • Предоставят ти необходимата стабилност и опора в зависимост от терените, през които преминаваш;
  • Предоставят необходимата вентилация, така че краката ти да са сухи и да не се изпотяват;
  • Грижат се за твоя комфорт и този на краката ти;
  • Проектирани са така, че да имат добро сцепление и да не се хлъзгаш по мокри и кални терени.

Като техен недостатък можем да посочим единствено и само тяхната по-висока цена и това, че трябва да вложиш средства в покупката им. Но едно нещо ти обещаваме – веднъж сложиш ли ги, ще разбереш сам колко голяма е разликата да правиш планински преходи с обикновени спортни обувки и какво е да катериш с туристически обувки.

Ценови диапазон на моделите планински обувки

Цените на планинските обувки варират в широк диапазон. Най-хубавото е, че ще откриеш много голям избор на бюджетни модели, които са качествени, но има и туристически обувки, които са висок клас.
Какъв модел да избереш, зависи от бюджета, който си готов да отделиш за покупката на обувки за планина. В Sport box можеш да си сигурен, че ще откриеш планински обувки от високо качество на супер цени.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети и полезни статии

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени

Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени 》Sportbox.bg

Изборът на планински обувки трябва да бъде информиран. Ето затова в тази статия ти представяме видовете планински обувки и тяхното предназначение. Изборът на планински обувки трябва да бъде информиран. Ето затова в тази статия ти представяме видовете планински обувки и тяхното предназначение. 2023-04-20T15:27:00+03:00 Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени

<h1><span style="font-size: 12pt;"><b>Как да изберем планинарски обувки - видове, сезонност и цени</b></span></h1> <p><span style="font-weight: 400;">Планинарските обувки, познати ни най-вече като </span><b>туристически обувки</b><span style="font-weight: 400;">, са една от най-важните придобивки преди да тръгнеш да се катериш в планините. Това важи с пълна сила независимо дали мислиш да преминаваш през леки и кратки маршрути или твоята цел са трудните терени и многодневните преходи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Правилно избраните обувки за планина са важна част от твоята</span><b> планинска екипировка</b><span style="font-weight: 400;">, защото те ще предоставят необходимата на крака ти опора, защита и комфорт, особено предвид условията, на които ще са изложени краката ти.&nbsp;</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/arjandekock_dsc03111.jpg" width="701" height="467" /></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Видове планинарски обувки&nbsp;</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Видовете планински обувки могат да се разглеждат по различен начин.</span></p> <p><b>Преди всичко бихме ги разделили по пол, като съответно има три основни вида в търговската мрежа:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Мъжки туристически обувки;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дамски туристически обувки;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Туристически обувки за деца.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Сред всички модели можеш да откриеш и </span><b>универсални обувки за планина</b><span style="font-weight: 400;">, които са подходящи както за мъже, така и за жени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо повече, моделите планински обувки се делят и според това за кой сезон са предназначени. Разбира се, условията през зимата са изключително сурови, което изисква и </span><b>по-специализирана екипировка</b><span style="font-weight: 400;">. Това се отнася и до избора на туристическите обувки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази връзка има обувки, които са </span><b>проектирани специално за зимния сезон</b><span style="font-weight: 400;">. Те са по-високи и са изработени от водоустойчиви материи, с по-добра изолация за крака, за да го предпази от снега и студа, който се усеща при минусовите температури високо в планината.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, </span><b>планинските обувки за летния сезон</b><span style="font-weight: 400;"> са много по-леки, изработени от дишащи материи, така че да не се изпотяват краката и да получиш максималния комфорт, от който се нуждаеш.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Познатите ти </span><b>трисезонни туристически обувки</b><span style="font-weight: 400;">, от своя страна, са чудесен избор, ако си почитател на планинските преходи през пролетта, лятото или ранна есен.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място, </span><a href="https://sportbox.bg/category/turisticheski-obuvki" title="Едни от най-добрите туристически обувки в магазин Sportbox.bg"><b>туристическите обувки</b></a><span style="font-weight: 400;"> могат да се разделят и според тяхното предназначение и по-конкретно трудност на терен, тип преход и неговата продължителност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От тази гледна точки планинските обувки биват следните няколко вида:</span></p> <h3><b>Трекинг обувки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Един от най-популярните модели, които ще откриеш в търговската мрежа са </span><b>trekking туристическите обувки</b><span style="font-weight: 400;">. Ако си любител на по-продължителните преходи в планината, този вид обувки са чудесен избор за теб.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Те са подходящи и удобни както за по-лесни за преминаване терени, така и за умерени височини. Моделът планински обувки осигурява необходимата опора и стабилност, и се отличава със здравина. Именно затова са чудесни при многодневни планински преходи.</span></p> <h3><b>Travel туристически обувки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Тези модели напомнят повече на </span><b>стандартните спортни обувки</b><span style="font-weight: 400;">. Техният дизайн е проектиран така, че са много по-леки от всички останали типове планински обувки, които ще откриеш в търговската мрежа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Този вид модели са най-подходящи за </span><b>леки разходки по екопътеки, паркове и по-леки планински преходи</b><span style="font-weight: 400;">. В случай, че обмисляш да правиш преходи по по-трудни и предизвикателни терени, продължаващи няколко дни, със сигурност travel обувките не са най-препоръчителния избор за теб.</span></p> <h3><b>Hiking планинарски обувки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако по-леките и не толкова дълги преходи и излети в планината са твоето нещо, в такъв случай hiking туристическите обувки, също както travel обувките, са перфектен избор за теб. Важно е да знаеш, че те не са предназначени за дълги преходи по-трудни терени, нито са проектирани за по-висока надморска височина.</span></p> <h3><b>Туристически обувки тип All Terrain Sport</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Тези обувки са </span><b>подходящи за всякакъв вид дейности на открито</b><span style="font-weight: 400;">. С тях можеш да спортуваш сред природата, да се насладиш на колоездене или да изживееш един фантастичен преход в планината, независимо дали обмисляш да преминаваш по трудни и предизвикателни терени или ще избереш по-леките туристически пътеки. Във всеки един случай, те ще ти предоставят необходимия комфорт.</span></p> <h3><b>Cold Weather Boots</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Дизайнът на планинарските обувки, познати като Cold Weather Boots, е специално проектиран за </span><b>преходи при екстремни условия </b><span style="font-weight: 400;">през студените месеци. В случай, че си почитател на планински преходи при сурови зимни условия, значи тези </span><b>зимни обувки</b><span style="font-weight: 400;"> биха били перфектен избор за теб.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако се чудиш дали наистина си струва да заложиш именно на този тип, ние ти го препоръчваме. Причината е, че са изработени чрез технологии и материали, които да ти осигурят необходимата </span><b>изолация от студа</b><span style="font-weight: 400;">, да запазят топлината на краката ти, да не пропускат сняг и вода, както и да ти предоставят максимално добро сцепление при лед и сняг, за да имаш нужната стабилност.</span></p> <h3><b>Планинарски обувки тип Alpine</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Това са </span><b>висок клас туристически обувки</b><span style="font-weight: 400;">, които са проектирани специално за професионалните планинари, които са експерти в много по-екстремните експедиции и терени. Те са най-подходящи за преходи над 6000 метра надморска височина, като дизайнът им е специално разработен да издържи всякакви условия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Alpine планинските обувки предоставят необходимия комфорт, опора и стабилност. Наред с това материалите са дишащи, така че крака ти да не се изпотява.</span></p> <h3><b>Обувки за планинско бягане</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Няма как да пропуснем и обувките, предназначени специално </span><b>за любителите на </b><a href="https://sportbox.bg/selection/sport-planinsko-byagane" title="Обувки, екипировка и оборудване за планинско бягане от Sportbox.bg"><b>планинското бягане</b></a><span style="font-weight: 400;">. Този вид спорт има своите специфики. Това да бягаш по планински терени със сигурност е много по-трудно предвид изкачванията и спусканията, както и препятствията по пътя.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Именно затова трябва да осигуриш най-добрата </span><b>защита, стабилност и опора на крака</b><span style="font-weight: 400;">. Така освен, че ще ти е комфортно, ще можеш да максимално да защитиш крака си от евентуални травми.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/claudiaziegler_czi2052.jpg" width="701" height="467" /></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Предимства и недостатъци на туристическите обувки</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Планинарските обувки имат най-вече предимства, заради които си струва да си купиш.</span></p> <p><b>Ако обичаш планинските преходи, независимо от сезона, ето и кратък списък с причините, поради които да си купиш подходящ модел:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Защитават крака ти от евентуални травми;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Предоставят ти необходимата стабилност и опора в зависимост от терените, през които преминаваш;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Предоставят необходимата вентилация, така че краката ти да са сухи и да не се изпотяват;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Грижат се за твоя комфорт и този на краката ти;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Проектирани са така, че да имат добро сцепление и да не се хлъзгаш по мокри и кални терени.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Като техен недостатък можем да посочим единствено и само тяхната по-висока цена и това, че трябва да вложиш средства в покупката им. Но едно нещо ти обещаваме &ndash; веднъж сложиш ли ги, ще разбереш сам </span><b>колко голяма е разликата</b><span style="font-weight: 400;"> да правиш планински преходи с обикновени спортни обувки и какво е да катериш с туристически обувки.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Ценови диапазон на моделите планински обувки</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Цените на планинските обувки варират в широк диапазон. Най-хубавото е, че ще откриеш много </span><b>голям избор на бюджетни модели</b><span style="font-weight: 400;">, които са качествени, но има и туристически обувки, които са висок клас.</span><br /><span style="font-weight: 400;">Какъв модел да избереш, зависи от бюджета, който си готов да отделиш за покупката на обувки за планина. В Sport box</span> <span style="font-weight: 400;">можеш да си сигурен, че ще откриеш планински обувки от </span><b>високо качество на супер цени</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><iframe width="400" height="200" src="https://www.youtube.com/embed/E7ZqEfNybXQ" title="How to choose your hiking boots | Salomon How-To" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки