Меню
Меню
Как да изберем ски обувки?

30.01.2023 15:43:22

Как да изберем ски обувки?

Независимо дали си начинаещ скиор или вече си про, карането на ски е вълнуващо преживяване. Въпреки, че е трудно за овладяване, с правилния ски учител и повече практика, се превръща в забавление за малки и големи.

Това е фантастичен начин, по който можеш да се забавляваш с приятели, да предизвикваш себе си, като опитваш нови неща, и да се насладиш на природата през зимния сезон.

Източник на изображение: Unsplash

Но преди всичко е важно да се сдобиеш с подходящo ски оборудване, а едно от най-важните неща, които то включва, са ски обувките. Изборът им е от съществено значение, за да имаш едно приятно и безопасно преживяване по време на зимната ваканция.

Затова и по-долу ще ти споделим полезни съвети относно избора на ски обувки за теб.

От какво се състоят ски обувките?

Преди да отговорим на въпроса как да изберем ски обувки и преди да обърнем внимание на основните характеристики, е важно да те запознаем с конструкцията на ски обувките. В тази връзка трябва да знаеш, че те се състоят от три основни части: черупка, чорап и щраймери.

Черупката е външната част на ски обувките, която е твърда. Нейната задача е да подкрепи крака ти, така че да имаш необходимата стабилност по време на каране.

От друга страна, вътрешната част при повечето модели се състои от плътен чорап, който ще даде усещането за мекота, комфорт и ще се погрижи за това краката ти да са топли.

И не на последно място са така наречените щраймери. Благодарение на тях можеш да стегнеш ски обувките спрямо ширината на твоя крак. По този начин ще си осигуриш необходимата стабилност и удобство. Повечето модели, които ще откриеш в търговската мрежа, имат три или четири щраймера, като се предлагат с предно отваряне.

Обърни специално внимание на размера

Едно от най-важните неща, което не бива да пренебрегваш, е размерът на ски обувките.

Както при ежедневните, спортни и туристически обувки, така и при тези за ски е важно да избереш правилния размер според дължината и широчината на твоето стъпало. Грешно избран може да доведе до неправилно разположение на крака и да е причина за това да изпитваш огромен дискомфорт по време на каране на ски.

Тук ще подчертаем, че е препоръчително да измериш дължината и широчината и на двата крака, тъй като често има минимални разлики. В този случай е необходимо да вземеш под внимание по-големия размер, за да си сигурен, че избраните ски обувки ще са ти удобни и няма да ти убиват.

Имай предвид, че размерите на ски обувките са обозначени в сантиметри, като те следват международния стандарт Mandpoint. Често допускана грешка сред потребителите, особено при тези, които са начинаещи скиори, е да избират размера на ски обувките спрямо този, който носят при ежедневните модели.

Всеки един модел ски обувки, който ще намериш онлайн, разполага с таблица с размери, където са описани кой размер на каква дължина и широчина на стъпалото отговаря. По този начин можеш да провериш кой е най-точният размер за теб. Препоръките ни са да използваш метода Shell Fit, когато пробваш ски обувки.

За целта плъзни максимално напред своя крак, за да можеш с пръстите на краката ти да докоснеш черупката, но без да ги свиваш. Разстоянието, което остава между петата и корпуса на обувката не бива да бъде повече от 1.2 и 2.2 см. Ако е повече или по-малко, означава, че размерът не е най-подходящ за теб.

Ширината в предната част на твоето стъпало е още един важен фактор, който да вземеш предвид при избора на размер.

По този начин ски обувките се разделят на три основни вида:

  • тесни
  • средно широки
  • широки

Изборът на вид зависи от уменията, които си придобил на пистата. Тесните ски обувки са с ширина, която варира между 95 и 99 мм. Това ги прави подходящи за тези, които имат опит в карането на ски или са професионалисти.

Средно широките ски обувки са също предназначени за напреднали скиори и хора, които имат опит в карането на ски. Тяхната ширина варира между 100 и 103 мм. Широките ски обувки, от своя страна, са перфектни за начинаещите скиори, предоставяйки комфорт и удобство. Ширината им варира от 104 до 106 мм.

Източник на изображение: Unsplash

Защо флекс индексът е важен?

Флекс индексът показва до колко твърд и гъвкав ще е избраният модел ски обувки.

Това какъв флекс индекс да избереш зависи от няколко основни фактора:

  • какви са твоите умения - все още начинаещ ли си или вече си напреднал?;
  • съобрази го с нивото ти на каране на ски;
  • необходимо е да се съобрази и спрямо твоето телосложение и гъвкавостта на ставите ти.

Имай предвид, че при минусови температури твърдостта на ски обувките е много по-голяма, отколкото при по-високи температура. В помещение със стайна температура ски обувките са значително по-меки.

От гледна точка на флеск индекс има три основни вида обувки, които се делят според това колко твърди са:

  • меки ски обувки - те са предназначени за начинаещи скиори и тези, които нямат опит. При жените флекс индексът на меките ски обувки е под 75, а при мъжете - под 85;
  • средно твърди ски обувки - ако имаш опит в карането на ски, започваш да напредваш, но все още се учиш и подобряваш, средно твърдите ски обувки биха били най-подходящи за теб. Техният индекс при жените е между 80-95, а при мъжете между 90-110.
  • твърди ски обувки - ако си по-напреднал в карането на ски, чувстваш се уверен и знаеш какво и как да правиш на пистата, докато караш, може да заложиш на твърдите ски обувки. Що се отнася до флекс индекса, при жените е над 100, а при мъжете е над 115.

За максимално удобство и комфорт, част от моделите ски обувки, които са от среден и висок клас, предлагат допълнителни екстри, които ще допринесат за удобството по време на каране.

Част от моделите ски обувки дават възможност да избираш между режим на ходене или каране на ски. За целта е необходимо да освободиш горната част на обувките, за да можеш лесно да се придвижваш. В момента, когато си готов да се пускаш по избраната от теб писта, просто трябва да заключиш горната част. 

Нещо повече, по-високият клас ски обувки ти предлагат опцията да регулираш твърдостта на ски обувките. Това е изключително удобство, когато честно сменяш терена или типа каране, който практикуваш.

Не пренебрегвай избора на марка

Избирай марки, които във времето са се доказали с високото качество на предлаганите продукти. Инвестицията в ски обувки не е малка, затова трябва да се увериш, че избираш бранд, отличаващ се с качествени и иновативни продукти.

Сред топ марките, на които ние от Sport Box ти препоръчваме да заложиш, са La Sportiva и Solomon. Те са един от любимите избори на повечето скиори, именно заради високото качество на продуктите.

А ако не си сигурен, че избираш правилния размер за теб, винаги можеш да се свържеш с нас на телефон 0875 303 020, по имейл [email protected] или да заповядаш на място в нашите физически магазини, за да получиш професионални съвети от нашите висококвалифицирани консултанти.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Как да изберем ски обувки?

Съвети за избор на ски обувки 》Sportbox.bg

Изборът на ски обувки е от съществено значение. Обърни внимание на размер, флекс индекс, ширина и видове, за да си сигурен, че ще имаш чудесно преживяване. Изборът на ски обувки е от съществено значение. Обърни внимание на размер, флекс индекс, ширина и видове, за да си сигурен, че ще имаш чудесно преживяване. 2023-02-02T11:26:58+02:00 Как да изберем ски обувки?

<p><span style="font-weight: 400;">Независимо дали си начинаещ скиор или вече си про, </span><b>карането на ски е вълнуващо преживяване</b><span style="font-weight: 400;">. Въпреки, че е трудно за овладяване, с правилния ски учител и повече практика, се превръща в забавление за малки и големи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това е фантастичен начин, по който можеш да се забавляваш с приятели, да предизвикваш себе си, като опитваш нови неща, и да се насладиш на природата през зимния сезон.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/snimka-za-statia-ski-obuvki-sportbox2.jpg" width="571" height="381" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><span>Източник на изображение: Unsplash</span></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Но преди всичко е важно да се сдобиеш с подходящo</span><a href="https://sportbox.bg/page/sportbox-ski-oborudvane" target="_blank" rel="noopener" title="Ски оборудване от онлайн магазин за спортни стоки Sportbox.bg">&nbsp;ски оборудване</a><span style="font-weight: 400;">, а едно от най-важните неща, които то включва, са </span><b>ски обувките</b><span style="font-weight: 400;">. Изборът им е от съществено значение, за да имаш едно приятно и безопасно преживяване по време на зимната ваканция.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Затова и по-долу ще ти споделим </span><b>полезни съвети относно избора на ски обувки</b><span style="font-weight: 400;"> за теб.</span></p> <h2><b></b></h2> <h2><b>От какво се състоят ски обувките?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да отговорим на въпроса </span><i><span style="font-weight: 400;">как да изберем ски обувки</span></i><span style="font-weight: 400;"> и преди да обърнем внимание на основните характеристики, е важно да те запознаем с конструкцията на ски обувките. В тази връзка трябва да знаеш, че те се състоят от </span><b>три основни части: </b><b><i>черупка, чорап и щраймери</i></b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Черупката е </span><b>външната част на </b><a href="https://sportbox.bg/category/ski-obuvki" title="Ски обувки от онлайн магазин за спортни стоки Sportbox.bg"><b>ски обувките</b></a><b>,</b><b> която е твърда</b><span style="font-weight: 400;">. Нейната задача е да подкрепи крака ти, така че да имаш необходимата стабилност по време на каране.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">От друга страна, вътрешната част при повечето модели се състои от </span><b>плътен чорап</b><span style="font-weight: 400;">, който ще даде усещането за мекота, комфорт и ще се погрижи за това краката ти да са топли.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място са така наречените щраймери. Благодарение на тях можеш да стегнеш ски обувките спрямо ширината на твоя крак. По този начин ще си осигуриш необходимата </span><b>стабилност и удобство</b><span style="font-weight: 400;">. Повечето модели, които ще откриеш в търговската мрежа, имат </span><b>три или четири щраймера, като се предлагат с предно отваряне</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <h2><b></b></h2> <h2><b>Обърни специално внимание на размера</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Едно от най-важните неща, което не бива да пренебрегваш, е размерът на ски обувките.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както при ежедневните, спортни и </span><a href="https://sportbox.bg/category/turisticheski-obuvki" target="_blank" rel="noopener" title="Tуристически обувки от онлайн магазин за спортни стоки и зимна екипировка и оборудване Sportbox.bg"><b>туристически обувки</b></a><span style="font-weight: 400;">, така и при тези за ски е важно да избереш правилния размер </span><b>според дължината и широчината на твоето стъпало</b><span style="font-weight: 400;">. Грешно избран може да доведе до неправилно разположение на крака и да е причина за това да изпитваш огромен дискомфорт по време на каране на ски.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тук ще подчертаем, че е </span><b>препоръчително да измериш дължината и широчината и на двата крака</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като често има минимални разлики. В този случай е необходимо да вземеш под внимание по-големия размер, за да си сигурен, че избраните ски обувки ще са ти удобни и няма да ти убиват.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Имай предвид, че размерите на ски обувките са обозначени в сантиметри, като те следват </span><b>международния стандарт Mandpoint</b><span style="font-weight: 400;">. Често допускана грешка сред потребителите, особено при тези, които са начинаещи скиори, е да избират размера на ски обувките спрямо този, който носят при ежедневните модели.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Всеки един модел ски обувки, който ще намериш онлайн, разполага с</span><b> таблица с размери</b><span style="font-weight: 400;">, където са описани кой размер на каква дължина и широчина на стъпалото отговаря. По този начин можеш да провериш кой е най-точният размер за теб. Препоръките ни са </span><b>да използваш метода Shell Fit</b><span style="font-weight: 400;">, когато пробваш ски обувки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За целта плъзни максимално напред своя крак, за да можеш с пръстите на краката ти да докоснеш черупката, но без да ги свиваш. Разстоянието, което остава между петата и корпуса на обувката </span><b>не бива да бъде повече от 1.2 и 2.2 см</b><span style="font-weight: 400;">. Ако е повече или по-малко, означава, че размерът не е най-подходящ за теб.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ширината в предната част на твоето стъпало е още един важен фактор, който да вземеш предвид при избора на размер.</span></p> <p><b>По този начин ски обувките се разделят на три основни вида:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">тесни</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">средно широки</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">широки</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Изборът на вид </span><b>зависи от уменията, които си придобил на пистата</b><span style="font-weight: 400;">. Тесните ски обувки са с ширина, която варира между </span><b>95 и 99 мм</b><span style="font-weight: 400;">. Това ги прави подходящи за тези, които имат опит в карането на ски или са професионалисти.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Средно широките ски обувки са също </span><b>предназначени за напреднали скиори </b><span style="font-weight: 400;">и хора, които имат опит в карането на ски. Тяхната ширина варира между </span><b>100 и 103 мм.</b><span style="font-weight: 400;"> Широките ски обувки, от своя страна, са перфектни за начинаещите скиори, предоставяйки комфорт и удобство. Ширината им варира от </span><b>104 до 106 мм</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/snimka-za-statia-ski-obuvki-sportbox.jpg" width="597" height="336" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><span>Източник на изображение: Unsplash</span></span></p> <p></p> <h2><b>Защо флекс индексът е важен?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Флекс индексът показва до колко твърд и гъвкав ще е избраният модел ски обувки.</span></p> <p><b>Това какъв флекс индекс да избереш зависи от няколко основни фактора:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">какви са твоите умения - все още начинаещ ли си или вече си напреднал?;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">съобрази го с нивото ти на каране на ски;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">необходимо е да се съобрази и спрямо твоето телосложение и гъвкавостта на ставите ти.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Имай предвид, че при минусови температури твърдостта на ски обувките е </span><b>много по-голяма</b><span style="font-weight: 400;">, отколкото при по-високи температура. В помещение със стайна температура ски обувките са значително по-меки.</span></p> <p><b>От гледна точка на флеск индекс има три основни вида обувки, които се делят според това колко твърди са:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>меки ски обувки</b><span style="font-weight: 400;"> - те са предназначени за начинаещи скиори и тези, които нямат опит. При жените флекс индексът на меките ски обувки е под 75, а при мъжете - под 85;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>средно твърди ски обувки</b><span style="font-weight: 400;"> - ако имаш опит в карането на ски, започваш да напредваш, но все още се учиш и подобряваш, средно твърдите ски обувки биха били най-подходящи за теб. Техният индекс при жените е между 80-95, а при мъжете между 90-110.</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><b>твърди ски обувки</b><span style="font-weight: 400;"> - ако си по-напреднал в карането на ски, чувстваш се уверен и знаеш какво и как да правиш на пистата, докато караш, може да заложиш на твърдите ски обувки. Що се отнася до флекс индекса, при жените е над 100, а при мъжете е над 115.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">За максимално удобство и комфорт, част от моделите ски обувки, които са от среден и висок клас, предлагат </span><b>допълнителни екстри</b><span style="font-weight: 400;">, които ще допринесат за удобството по време на каране.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Част от моделите ски обувки дават възможност да избираш между </span><b>режим на ходене или каране на ски</b><span style="font-weight: 400;">. За целта е необходимо да освободиш горната част на обувките, за да можеш лесно да се придвижваш. В момента, когато си готов да се пускаш по избраната от теб писта, просто трябва да заключиш горната част.&nbsp;</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо повече, </span><b>по-високият клас ски обувки ти предлагат опцията да регулираш твърдостта на ски обувките</b><span style="font-weight: 400;">. Това е изключително удобство, когато честно сменяш терена или типа каране, който практикуваш.</span><br /><br /></p> <h2><b>Не пренебрегвай избора на марка</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Избирай марки, които във времето са се доказали с </span><b>високото качество на предлаганите продукти</b><span style="font-weight: 400;">. Инвестицията в ски обувки не е малка, затова трябва да се увериш, че избираш бранд, отличаващ се с качествени и иновативни продукти.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Сред топ марките, на които ние от </span><b>Sport Box </b><span style="font-weight: 400;">ти препоръчваме да заложиш, са </span><b>La Sportiva и <a href="https://sportbox.bg/category/ski-obuvki" target="_blank" rel="noopener" title="Ски обувки Salomon от онлайн магазин за спортни стоки Sportbox.bg">Solomon</a></b><span style="font-weight: 400;">. Те са един от любимите избори на повечето скиори, именно заради високото качество на продуктите.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">А ако не си сигурен, че избираш правилния размер за теб, винаги можеш да се свържеш с нас на телефон </span><a href="tel:+359875303020" target="_blank" rel="noopener" title="Телефон за връзка със Спорт бокс"><b>0875 303 020</b></a><span style="font-weight: 400;">, по имейл </span><a href="mailto:[email protected]" target="_blank" rel="noopener" title="e-mail sportbox.bg"><b>[email protected]</b></a><span style="font-weight: 400;"> или да заповядаш </span><b>на място в нашите физически <a href="https://sportbox.bg/page/magazini" target="_blank" rel="noopener" title="Физически магазини Спорт бокс">магазини</a></b><span style="font-weight: 400;">, за да получиш професионални съвети от нашите висококвалифицирани консултанти.</span></p>

, , ,
Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки