Меню
Меню
Как се пере пухено яке?

09.03.2023 13:15:39

Как се пере пухено яке?

Как се пере пухено яке?

Днес в търговската мрежа има най-различни видове якета, подходящи както за ежедневието, така и за различни активности на открито. Сред тях са и якетата с пух, които са изключително популярни и предпочитани заради свойствата, които притежават.

Ако имаш пухено яке, независимо дали е с гъши или патешки пух, знаеш, че от съществено значение е неговата правилна поддръжка. Този вид якета изискват малко по-специфична грижа по отношение на пране, сушене и съхранение.

Източник на изображение: Unsplash

В тази връзка малко по-долу ще споделим с теб полезни съвети за грижата на естествения пух и ще се опитаме да отговорим на два важни въпроса:

  • Как да изпереш пухено яке?
  • Как се суши якето в сушилнята?

Какви са особеностите при пухените якета?

Както казахме, пухените якета притежават фантастични свойства. Характерното за тях е, че в своя състав имат естествен пух, който може да бъде гъши или патешки. Той се явява един от най-добрите естествени изолатори, които можеш да откриеш в търговската мрежа.

Характерното за гъшия и патешкия пух е, че прави якето много леко и не толкова обемно, колкото други модели са. По-специфичното обаче е, че той не затопля, а по-скоро изолира студа от тялото, като задържа топлината и не позволява на студения въздух да премине през материята.

Нещо повече, перата имат способността перфектно да абсорбират влагата, която се образува от тялото ни. Това е не по-малко от значение, тъй като е свързано със задържането на топлината и отблъскване на студа.

Имай предвид, че когато пухът се намокри при дъжд и сняг, например, той губи своите първоначални свойства. Така при ниски температури топлината няма да може да се задържа и ще започнеш да усещаш студа.

Освен това, пухът съхне много по-бавно от синтетичните материи. Понякога отнема няколко дни, за да изсъхне напълно. Тези недостатъци го правят не толкова подходящ избор като част от ски и сноуборд екипировка и облекло за други зимни активности.

Препоръки за пране на пухено яке

Когато говорим за пране на пухено яке, първото, което ни идва, е да се доверим на стандартното химическо чистене на естествен пух. Всъщност, това не е единственият начин, по който можеш да изпереш твоето яке. Напълно възможно е да го поддържаш и в домашни условия, използвайки твоята обикновена пералня у дома или го изпереш на ръка.

Разбира се, преди всичко е необходимо да прочетеш етикета. За изработката на различните модели якета всяка марка може да използва различни материи и технологии.

В някои случаи препоръките на производител са да се поддържа само чрез химическо чистене, а в други материите позволяват да се пере в пералня или на ръка с хладка вода. Затова правилото да четеш етикета преди да действаш, в този случай важи с пълна сила.

Също така, независимо кой начин избираш за пране на пухено яке, нашите препоръки са винаги да използваш перилен препарат, който е специално предназначен за якета с пух, за да си сигурен, че ще запазиш първоначалния вид на дрехата, както и нейните свойства. Заедно с това е препоръчително да избягваш използването на омекотител.

Пране на пухено яке в пералня

В случай, че твоето яке от пух може да се изпере в пералната машина, е необходимо да настроиш на 30ºС деликатно пране, както и програма ръчно пране на пералня.

Някои по-нови модели перални имат специална програма за щадящо пране на пух. Във всеки един от тези случаи задължително трябва да е без центрофуга, тъй като рискуваш да деформираш пухеното яке.

Както казахме, препоръчително е да се използва специален перилен препарат за пух, но ако избереш обикновен, съветваме те да настроиш пералнята за допълнителен цикъл на изплакване, за да можеш добре да премахнеш следите от препарат.

И не на последно място, изпирай якето наопаки, така че циповете да са скрити. Увери се, че джобовете са празни и ги затвори. Така ще предотвратиш повърхностни щети.

Ръчно пране

При ръчното пране отново е важно да се използва специален за пране на пух перилен препарат. Накисни пухеното яке за около един час със закопчан цип, след което внимателно и обилно изплакни, така че добре да премахнеш препарата.

С лек натиск деликатно изстискай водата. Не е препоръчително усукването, защото това може да доведе до деформиране. Водата, с която изпираш якето, трябва да бъде хладка, т.е. нито много топла или гореща, нито прекалено студена.

Химическо чистене

Третият начин за пране на пухеното яке е химическото почистване. В случай, че твоето яке не може да се пере в пералня или на ръка, а и ако се притесняваш да не го деформираш, можеш да се довериш на професионално химическо почистване.

Сушене на пухено яке

Както споделихме по-горе, якетата с естествен пух съхнат много по-бавно от останалите материи. Приготви си между 2 и 5 дни, в които ще му трябват на якето, за да изсъхне напълно, като това зависи от количеството пух, което то съдържа.

Един от начините за сушене е като го оставиш само да изсъхне. В този случай е препоръчително с една кърпа да премахнеш влагата, доколкото е възможно. След това хоризонтално го разположи върху достатъчно широка площ.

В никакъв случай не го закачай мокро на закачалка, нито го простирай вертикално. Това може да доведе до струпване на пуха в определени зони и деформиране на якето. Препоръчително е да го разпухваш периодично, докато съхне, за да може пухът равномерно да се разположи по цялото яке.

Ако на етикета на якето е описано, че може да се суши в сушилня, трябва да използваш максимално щадящи програми, които сушат дрехите на температура не по-висока от 40º С. Наред с това се увери дали твоята сушилня има горещи точки, които могат да увредят плата на пухеното яке.

Препоръчваме ти да си купиш синтетични топки за сушилня и за пералня. Те наподобяват топките за тенис, като ще се погрижат не само якето да ухае хубаво и да бъде безупречно чисто,  но и ще предотвратят степването на пуха. 

Допълнителни съвети за поддръжка на пухено яке

Когато внимателно четеш етикета и следваш препоръките за пране и сушене, които са описани на артикула и които ти дадохме по-горе, можеш да бъдеш сигурен, че полагаш най-правилната грижа за твоето пухено яке.

За максимално добра грижа ще допълним още две неща:

  • Винаги, когато якето се намокри при дъжд, снеговалеж или при други условия, остави го да изсъхне преди да го прибереш, като отново избягвай да го закачаш на закачалка влажно или мокро;
  • Когато якето е напълно сухо, го съхранявай в проветлив гардероб.

И запомни, че редовната грижа за твоето пухено яке ще удължи неговия живот, така че да ти топли в студените месеци дълго време.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Как се пере пухено яке?

Грижа за пухено яке - Как правилно да го изперем? 》Sportbox.bg

Пухените якета имат най-добрата естествена изолация от гъши и патешки пух. За да запазим техните свойства, трябва да се погрижим за тях по правилния начин. Пухените якета имат най-добрата естествена изолация от гъши и патешки пух. За да запазим техните свойства, трябва да се погрижим за тях по правилния начин. 2023-03-09T13:16:51+02:00 Как се пере пухено яке?

<h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Как се пере пухено яке?</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Днес в търговската мрежа има най-различни видове </span><a href="https://sportbox.bg/category/yaketa" title="Якета от онлайн магазин за спортни стоки Sportbox.bg"><b>якета</b></a><span style="font-weight: 400;">, подходящи както за ежедневието, така и за различни активности на открито. Сред тях са и </span><b>якетата с пух</b><span style="font-weight: 400;">, които са изключително популярни и предпочитани заради свойствата, които притежават.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако имаш пухено яке, независимо дали е с </span><b>гъши или патешки пух</b><span style="font-weight: 400;">, знаеш, че от съществено значение е неговата правилна поддръжка. Този вид якета изискват малко по-специфична грижа по отношение на пране, сушене и съхранение.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/camylla-battani-pjiwya5elws-unsplash.jpg" width="690" height="460" /></p> <p><span style="font-weight: 400;">Източник на изображение: Unsplash</span></p> <p><b>В тази връзка малко по-долу ще споделим с теб полезни съвети за грижата на естествения пух и ще се опитаме да отговорим на два важни въпроса:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Как да изпереш пухено яке?</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Как се суши якето в сушилнята?</span></li> </ul> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Какви са особеностите при пухените якета?</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както казахме, пухените якета притежават фантастични свойства. Характерното за тях е, че в своя състав имат естествен пух, който може да бъде гъши или патешки. Той се явява един от </span><b>най-добрите естествени изолатори</b><span style="font-weight: 400;">, които можеш да откриеш в търговската мрежа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Характерното за гъшия и патешкия пух е, че прави якето много леко и не толкова обемно, колкото други модели са. По-специфичното обаче е, че той не затопля, а по-скоро </span><b>изолира студа от тялото</b><span style="font-weight: 400;">, като задържа топлината и не позволява на студения въздух да премине през материята.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Нещо повече, перата имат способността перфектно да </span><b>абсорбират влагата</b><span style="font-weight: 400;">, която се образува от тялото ни. Това е не по-малко от значение, тъй като е свързано със задържането на топлината и отблъскване на студа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Имай предвид, че когато пухът се намокри при дъжд и сняг, например, той губи своите първоначални свойства. Така при ниски температури топлината няма да може да се задържа и ще започнеш да усещаш студа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Освен това, </span><b>пухът съхне много по-бавно</b><span style="font-weight: 400;"> от синтетичните материи. Понякога отнема няколко дни, за да изсъхне напълно. Тези недостатъци го правят не толкова подходящ избор като част от ски и сноуборд екипировка и облекло за други зимни активности.</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Препоръки за пране на пухено яке</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато говорим за пране на пухено яке, първото, което ни идва, е да се доверим на стандартното </span><b>химическо чистене на естествен пух</b><span style="font-weight: 400;">. Всъщност, това не е единственият начин, по който можеш да изпереш твоето яке. Напълно възможно е да го поддържаш и в домашни условия, използвайки твоята обикновена пералня у дома или го изпереш на ръка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Разбира се, преди всичко е необходимо да</span><b> прочетеш етикета</b><span style="font-weight: 400;">. За изработката на различните модели якета всяка марка може да използва различни материи и технологии.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В някои случаи препоръките на производител са да се поддържа само чрез химическо чистене, а в други материите позволяват да се </span><b>пере в пералня или на ръка с хладка вода</b><span style="font-weight: 400;">. Затова правилото да четеш етикета преди да действаш, в този случай важи с пълна сила.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Също така, независимо кой начин избираш за пране на пухено яке, нашите препоръки са винаги да използваш перилен препарат, който е специално предназначен за якета с пух, за да си сигурен, че ще запазиш </span><b>първоначалния вид на дрехата</b><span style="font-weight: 400;">, както и нейните свойства. Заедно с това е препоръчително да избягваш използването на омекотител.</span></p> <h3><b>Пране на пухено яке в пералня</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">В случай, че твоето яке от пух може да се изпере в пералната машина, е необходимо да настроиш на </span><b>30&ordm;С деликатно пране</b><span style="font-weight: 400;">, както и </span><b>програма ръчно пране на пералня</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Някои по-нови модели перални имат специална програма за щадящо пране на пух. Във всеки един от тези случаи задължително трябва да е </span><b>без центрофуга</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като рискуваш да деформираш пухеното яке.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както казахме, препоръчително е да се използва </span><b>специален перилен препарат за пух</b><span style="font-weight: 400;">, но ако избереш обикновен, съветваме те да настроиш пералнята за допълнителен цикъл на изплакване, за да можеш добре да премахнеш следите от препарат.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">И не на последно място, изпирай якето наопаки, така че циповете да са скрити. Увери се, че джобовете са празни и ги затвори. Така ще предотвратиш повърхностни щети.</span></p> <h3><b>Ръчно пране</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">При ръчното пране отново е важно да се използва специален за пране на пух перилен препарат. </span><b>Накисни пухеното яке за около един час</b><span style="font-weight: 400;"> със закопчан цип, след което внимателно и обилно изплакни, така че добре да премахнеш препарата.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">С лек натиск </span><b>деликатно изстискай водата</b><span style="font-weight: 400;">. Не е препоръчително усукването, защото това може да доведе до деформиране. Водата, с която изпираш якето, трябва да бъде хладка, т.е. нито много топла или гореща, нито прекалено студена.</span></p> <h3><b>Химическо чистене</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Третият начин за пране на пухеното яке е химическото почистване. В случай, че твоето яке не може да се пере в пералня или на ръка, а и ако се притесняваш да не го деформираш, можеш да се довериш на </span><b>професионално химическо почистване</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/transition-down-hoodie-w-winetasting-xs-image_63504ef003870_800x800.jpeg" width="690" height="690" /></span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Сушене на пухено яке</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Както споделихме по-горе, якетата с естествен пух съхнат много по-бавно от останалите материи. Приготви си </span><b>между 2 и 5 дни</b><span style="font-weight: 400;">, в които ще му трябват на якето, за да изсъхне напълно, като това зависи от количеството пух, което то съдържа.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Един от начините за сушене е като го оставиш само да изсъхне. В този случай е препоръчително с една кърпа да премахнеш влагата, доколкото е възможно. След това хоризонтално го разположи върху достатъчно широка площ.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В никакъв случай</span><b> не го закачай мокро на закачалка</b><span style="font-weight: 400;">, нито го простирай вертикално. Това може да доведе до струпване на пуха в определени зони и деформиране на якето. Препоръчително е да го разпухваш периодично, докато съхне, за да може пухът равномерно да се разположи по цялото яке.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако на етикета на якето е описано, че може да се суши в сушилня, трябва да използваш максимално </span><b>щадящи програми</b><span style="font-weight: 400;">, които сушат дрехите на температура </span><b>не по-висока от 40&ordm; С</b><span style="font-weight: 400;">. Наред с това се увери дали твоята сушилня има горещи точки, които могат да увредят плата на пухеното яке.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Препоръчваме ти да си купиш </span><b>синтетични топки за сушилня и за пералня</b><span style="font-weight: 400;">. Те наподобяват топките за тенис, като ще се погрижат не само якето да ухае хубаво и да бъде безупречно чисто,&nbsp; но и ще предотвратят степването на пуха.&nbsp;</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Допълнителни съвети за поддръжка на пухено яке</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато внимателно четеш етикета и следваш препоръките за пране и сушене, които са описани на артикула и които ти дадохме по-горе, можеш да бъдеш сигурен, че полагаш най-правилната грижа за твоето пухено яке.</span></p> <p><b>За максимално добра грижа ще допълним още две неща:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Винаги, когато якето се намокри при дъжд, снеговалеж или при други условия, остави го да изсъхне преди да го прибереш, като отново избягвай да го закачаш на закачалка влажно или мокро;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Когато якето е напълно сухо, го съхранявай в проветлив гардероб.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">И запомни, че редовната грижа за твоето пухено яке ще </span><b>удължи неговия живот</b><span style="font-weight: 400;">, така че да ти топли в студените месеци дълго време.</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки