Меню
Меню
Почистване на туристически обувки

06.02.2023 13:40:18

Почистване на туристически обувки

Почистване на туристически обувки

Туристическите обувки са необходимост за всеки почитател на планинските преходи, независимо кой сезон му е любимият. Ако и ти си любител на тези преживявания, знаеш колко важно е да притежаваш качествени планински обувки и добра екипировка за туризъм.

Тяхната основна задача е да дадат добра стабилност на крака ти, да го изолират от студа, влагата и водата, както и да ти предоставят комфорт, независимо дали правиш преходи на по-лесни или по-трудни терени и колко дълги са те.

А като притежател на туристически обувки трябва да кажем, че грижата за тях е от съществено значение, тъй като това ще удължи техния живот, ще запази оригиналния им вид и свойства.

Източник на изображението: Unsplash

В тази връзка по-долу ще споделим с теб няколко полезни съвета относно това как да почистваш туристическите обувки, за да ти служат вярно за по-дълго време. Преди това обаче нека да припомним какво представляват туристическите обувки и как са проектирани те.

Какво представляват туристическите обувки?

Туристическите обувки са специално предназначени за преходи в планината. Днес в търговската мрежа можеш да откриеш различни видове, предназначени за определения тип планински преход, както и метеорологични условия.

Това включва трисезонни туристически обувки, които са най-подходящи за пролетта, лятото и есента, както и обувки, които са специално предназначени за суровите зимни условия. Наред с това има модели за по-лесни и кратки туристически пътеки и такива за екстремни, трудни и няколкодневни преходи.

По-специфичното при туристическите обувки, което е свързано и с тяхната грижа, е дизайнът им и материалите, от които са изработени. Те са направени така, че да бъдат издръжливи на механични и химични явления.

Материалите, от които са направени, са здрави и устойчиви на различни условия, на които ще бъдат изложени планинските обувки. Повечето модели са изработени от естествена кожа, кожа с мембрана, както и от текстил и синтетични материали.

Една от най-често използваните мембрани е познатата ни Gore-Tex, като има няколко основни вида:

  • Insulated Comfort;
  • Performance Comfort;
  • Extended Comfort.

Тя е водоустойчива и дишаща като материя, която се разполага между вътрешната подплата и горната материя. Неслучайно и препоръките са да избираш именно такъв тип туристически обувки, за да си сигурен, че дори и при валежи или по-голяма влага, краката ти ще останат сухи.

Както и най-вероятно се досещаш, естествената кожа, велурът и мембраната са материи, които изискват специфична грижа. Неглижирането на правилното почистване и съхранение на обувки води до деформации.

Почистване на туристически обувки - каква грижа за обувките да положим?

Независимо от какви материали са направени твоите туристически обувки, е важно редовно да ги почистваш. Различните терени оказват влияние, а и дългите преходи са причина за това краката ти да се изпотяват, съответно потта да попива във вътрешната част на обувките.

Грижата за туристическите обувки е много по-лесна, отколкото и предполагаш. В няколко лесни за изпълнение стъпки ти гарантираме, че ще се радваш на добре поддържани обувки, готови за следващите приключения високо в планината.

Източник на изображението: Unsplash

Как да се подготвим?

Преди всичко ще кажем, че ти препоръчваме винаги след преход в планината да почистваш туристическите си обувки. Ако е възможно, не изчаквай да изсъхнат, тъй като засъхналите кал и мръсотия се чистят много по-трудно.

Използвай подходящи спрейове, пасти и четки за обувки, които ще ти помогнат да поддържаш по най-добрия начин твоите туристически обувки, предпазвайки материята от деформации и повреждане. Винаги използвай меки четки, които няма да наранят повърхността, независимо дали става въпрос за кожа, велур, текстил или с мембрана.

В търговската мрежа има специално предназначена четка за велур или кожа. Освен това, за повърхностите с Gore-Tex мембрана, която голяма част от моделите туристически обувки имат, може да се погрижиш, като ги почистиш с мека четка или с мека кърпа.

Почистване на туристическите обувки

В случай, че туристическите ти обувки имат кал, си направи разтвор от сапун с неагресивен състав и хладка вода, в който да ги потопиш, за да я премахнеш. По този начин много по-лесно ще я отстраниш.

Ако калта е засъхнала, можеш хванеш обувките в горната част на петата и да ги удариш една в друга, за да може по-голямата част от засъхналата кал да падне.

Ето и как да почистиш туристическите обувки лесно в няколко стъпки.

Стъпка 1

Махни връзките, за да ги изпереш по-лесно и извади стелката, за да я почистиш с хладка вода. Когато си готов, ги остави на проветриво място да изсъхнат добре.

Стъпка 2

Изплакни обувките с хладка вода, като използваш мека четка или кърпа, ако е необходимо, за да можеш по-лесно да отстраниш мръсотията.

В никакъв случай не използвай прах за пране, тъй като абразивните частици и състава на препарата могат да повредят материята.

Наред с това не бива да переш туристическите обувки в перална машина, тъй като рискуваш да ги деформираш и повредиш.

Стъпка 3

Когато почистиш добре своите туристически обувки, е необходимо да ги оставиш да изсъхнат на проветриво място със стайна температура. От съществено значение е да не ги оставяш на пряка слънчева светлина и директно на слънце. Също така не ги оставяй да съхнат върху или около отоплителни уреди като радиатор, печки и други.

Преди да поставиш отново стелките и връзки, се увери, че както те, така и обувките са добре изсъхнали и не са все още влажни. Изчакай напълно да изсъхнат туристическите обувки преди да ги прибереш или обуеш отново.

Импрегниране

Импрегнирането е предназначено за туристически обувки, които са водонепромокаеми. По този начин ще подновиш промазката на материала, така че да възвърнеш непромокаемите ѝ свойства. Импрегнирането се извършва веднъж или два пъти в годината, като за целта се използват специални спрейове.

Преди да използваш какъвто и да е било продукт, винаги чети инструкциите, за да се увериш, че ще го нанесеш правилно, без да увредиш повърхността на туристическите обувки и тяхната материя. Имай предвид, че ако самите туристически обувки не са водонепромокаеми, не трябва да се използва импрегниращ спрей.

Съхраняване на туристическите обувки, за да запазим техния вид

За да запазиш целостта на твоите туристически обувки, те съветваме винаги да ги съхраняваш в тяхната оригинална кутия. Може да използваш хартия или вестник, които да поставиш във вътрешността на обувката, така че да запази своя вид и да не се деформира. Винаги ги съхранявай на сухо и прохладно място.

В заключение ще кажем, че следвайки тези няколко лесни стъпки, ще можеш да запазиш туристическите си обувки за много по-дълго време в техния първоначален вид.
Освен това ти препоръчваме да се консултираш относно това как избрания от теб конкретен модел и марка трябва да се поддържа, за да си сигурен, че го правиш по възможно най-добрия начин.


Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Почистване на туристически обувки

Как да почистим туристическите си обувки? 》Sportbox.bg

Почистването на туристическите обувки е лесно и се състои в няколко стъпки. За целта трябва да използваш мека четка и няколко продукта. Виж стъпките Почистването на туристическите обувки е лесно и се състои в няколко стъпки. За целта трябва да използваш мека четка и няколко продукта. Виж стъпките 2023-03-01T12:34:02+02:00 Почистване на туристически обувки

<h1><span style="font-size: 12pt;"><b>Почистване на туристически обувки</b></span></h1> <p><span style="font-weight: 400;">Туристическите обувки са необходимост за всеки</span><b> почитател на планинските преходи</b><span style="font-weight: 400;">, независимо кой сезон му е любимият. Ако и ти си любител на тези преживявания, знаеш колко важно е да притежаваш качествени планински обувки и добра </span><a href="https://sportbox.bg/page/sportbox-tourism" title="Екипировка за туризъм от Sportbox.bg"><b>екипировка за туризъм</b></a><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Тяхната основна задача е да дадат добра стабилност на крака ти, </span><b>да го изолират от студа, влагата и водата</b><span style="font-weight: 400;">, както и да ти предоставят комфорт, независимо дали правиш преходи на по-лесни или по-трудни терени и колко дълги са те.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">А като притежател на туристически обувки трябва да кажем, че грижата за тях е от съществено значение, тъй като това ще удължи техния живот, ще запази оригиналния им вид и свойства.</span></p> <p><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/2-eddy-billard-ixu_zv0s62o-unsplash.jpg" width="723" height="396" /></p> <p><span style="font-weight: 400;">Източник на изображението: Unsplash</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В тази връзка по-долу ще споделим с теб няколко </span><b>полезни съвета относно това как да почистваш </b><a href="https://sportbox.bg/category/turisticheski-obuvki"><b>туристическите обувки</b></a><span style="font-weight: 400;">, за да ти служат вярно за по-дълго време. Преди това обаче нека да припомним какво представляват туристическите обувки и как са проектирани те.</span><br /><br /></p> <h2><b>Какво представляват туристическите обувки?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Туристическите обувки са </span><b>специално предназначени за преходи в планината</b><span style="font-weight: 400;">. Днес в търговската мрежа можеш да откриеш различни видове, предназначени за определения тип планински преход, както и метеорологични условия.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това включва </span><b>трисезонни туристически обувки</b><span style="font-weight: 400;">, които са най-подходящи за пролетта, лятото и есента, както и обувки, които са специално предназначени за суровите зимни условия. Наред с това има модели за по-лесни и кратки туристически пътеки и такива за екстремни, трудни и няколкодневни преходи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">По-специфичното при туристическите обувки, което е свързано и с тяхната грижа, е дизайнът им и материалите, от които са изработени. Те са направени така, че да бъдат издръжливи на механични и химични явления.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Материалите, от които са направени, са здрави и устойчиви на различни условия, на които ще бъдат изложени планинските обувки. Повечето модели са изработени от </span><b>естествена кожа, кожа с мембрана, както и от текстил и синтетични материали</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p></p> <p><b>Една от най-често използваните мембрани е познатата ни Gore-Tex, като има няколко основни вида:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Insulated Comfort;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Performance Comfort;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Extended Comfort.</span></li> </ul> <p><span style="font-weight: 400;">Тя е </span><b>водоустойчива и дишаща като материя</b><span style="font-weight: 400;">, която се разполага между вътрешната подплата и горната материя. Неслучайно и препоръките са да избираш именно такъв тип туристически обувки, за да си сигурен, че дори и при валежи или по-голяма влага, краката ти ще останат сухи.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както и най-вероятно се досещаш, естествената кожа, велурът и мембраната са материи, които изискват специфична грижа. Неглижирането на правилното почистване и съхранение на </span><a href="https://sportbox.bg/category/obuvki" title="Поръчай обувки от онлайн магазин за спортни стоки Sportbox.bg"><b>обувки</b></a><span style="font-weight: 400;"> води до деформации.</span><br /><br /></p> <h2><b>Почистване на туристически обувки - каква грижа за обувките да положим?</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Независимо от какви материали са направени твоите туристически обувки, е важно редовно да ги почистваш. Различните терени оказват влияние, а и </span><b>дългите преходи</b><span style="font-weight: 400;"> са причина за това краката ти да се изпотяват, съответно потта да попива във вътрешната част на обувките.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Грижата за туристическите обувки е много по-лесна, отколкото и предполагаш. В няколко лесни за изпълнение стъпки ти гарантираме, че ще се радваш на</span><b> добре поддържани обувки</b><span style="font-weight: 400;">, готови за следващите приключения високо в планината.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/2-colby-winfield-hhdjnsiczfi-unsplash.jpg" width="647" height="431" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Източник на изображението: Unsplash</span></p> <p></p> <h3><b>Как да се подготвим?</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Преди всичко ще кажем, че ти препоръчваме </span><b>винаги след преход в планината да почистваш туристическите си обувки</b><span style="font-weight: 400;">. Ако е възможно, не изчаквай да изсъхнат, тъй като засъхналите кал и мръсотия се чистят много по-трудно.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Използвай </span><b>подходящи спрейове, пасти и четки за обувки</b><span style="font-weight: 400;">, които ще ти помогнат да поддържаш по най-добрия начин твоите туристически обувки, предпазвайки материята от деформации и повреждане. Винаги използвай меки четки, които няма да наранят повърхността, независимо дали става въпрос за кожа, велур, текстил или с мембрана.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В търговската мрежа има специално предназначена </span><b>четка за велур или кожа</b><span style="font-weight: 400;">. Освен това, за повърхностите с </span><b>Gore-Tex мембрана</b><span style="font-weight: 400;">, която голяма част от моделите туристически обувки имат, може да се погрижиш, като ги почистиш с мека четка или с мека кърпа.</span><br /><br /></p> <h3><b>Почистване на туристическите обувки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">В случай, че туристическите ти обувки имат кал, си направи </span><b>разтвор от сапун с неагресивен състав и хладка вода</b><span style="font-weight: 400;">, в който да ги потопиш, за да я премахнеш. По този начин много по-лесно ще я отстраниш.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ако калта е засъхнала, можеш хванеш обувките в горната част на петата и да ги удариш една в друга, за да може по-голямата част от засъхналата кал да падне.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Ето и как да почистиш туристическите обувки лесно в няколко стъпки.</span></p> <h4><b>Стъпка 1</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Махни връзките, за да ги изпереш по-лесно и извади стелката, за да я почистиш с хладка вода. Когато си готов, ги остави на проветриво място да изсъхнат добре.</span></p> <h4><b>Стъпка 2</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Изплакни обувките с хладка вода, като използваш мека четка или кърпа, ако е необходимо, за да можеш по-лесно да отстраниш мръсотията.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В никакъв случай </span><b>не използвай прах за пране</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като абразивните частици и състава на препарата могат да повредят материята.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Наред с това </span><b>не бива да переш туристическите обувки в перална машина</b><span style="font-weight: 400;">, тъй като рискуваш да ги деформираш и повредиш.</span></p> <h4><b>Стъпка 3</b></h4> <p><span style="font-weight: 400;">Когато почистиш добре своите туристически обувки, е необходимо да ги оставиш да </span><b>изсъхнат на проветриво място със стайна температура</b><span style="font-weight: 400;">. От съществено значение е да не ги оставяш на пряка слънчева светлина и директно на слънце. Също така не ги оставяй да съхнат върху или около отоплителни уреди като радиатор, печки и други.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да поставиш отново стелките и връзки, се увери, че както те, така и обувките са добре изсъхнали и не са все още влажни. Изчакай напълно да изсъхнат туристическите обувки преди да ги прибереш или обуеш отново.</span><br /><br /></p> <h3><b>Импрегниране</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Импрегнирането е предназначено за туристически обувки, които са водонепромокаеми. По този начин </span><b>ще подновиш промазката на материала</b><span style="font-weight: 400;">, така че да възвърнеш непромокаемите ѝ свойства. Импрегнирането се извършва веднъж или два пъти в годината, като за целта се използват специални спрейове.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди да използваш какъвто и да е било продукт, </span><b>винаги чети инструкциите</b><span style="font-weight: 400;">, за да се увериш, че ще го нанесеш правилно, без да увредиш повърхността на туристическите обувки и тяхната материя. Имай предвид, че ако самите туристически обувки не са водонепромокаеми, не трябва да се използва импрегниращ спрей.</span><br /><br /></p> <h3><b>Съхраняване на туристическите обувки, за да запазим техния вид</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">За да запазиш целостта на твоите туристически обувки, те съветваме </span><b>винаги да ги съхраняваш в тяхната оригинална кутия</b><span style="font-weight: 400;">. Може да използваш хартия или вестник, които да поставиш във вътрешността на обувката, така че да запази своя вид и да не се деформира. Винаги ги съхранявай на сухо и прохладно място.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">В заключение ще кажем, че следвайки тези няколко лесни стъпки, ще можеш да запазиш туристическите си обувки за много по-дълго време в техния първоначален вид.</span><br /><span style="font-weight: 400;">Освен това ти </span><b>препоръчваме да се консултираш</b><span style="font-weight: 400;"> относно това как избрания от теб конкретен модел и марка трябва да се поддържа, за да си сигурен, че го правиш по възможно най-добрия начин.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><iframe width="400" height="200" src="https://www.youtube.com/embed/jgb91vpIS7Y" title="How to clean your hiking shoes | Salomon How to" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe><br /></span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки