Меню
Меню
Видове футболни бутонки – предназначение, марки и цени

11.04.2023 09:21:55

Видове футболни бутонки – предназначение, марки и цени

Футболът е любимата ти игра и спорт? Ако отговорът е да, значи си на правилното място.

Със сигурност знаеш колко важно да е откриеш подходящи футболни обувки. Ние от Sport Box сме тук, за да ти помогнем да откриеш топ модел, с който да се насладиш на тази фантастична игра.

Преди това обаче нека те запознаем с различните видове футболни бутонки.

обувки за футбол от sportbox.bg

Източник на изображение: Unsplash

Видове и предназначение на моделите футболни бутонки

Футболните обувки представляват вид спортна обувка, чието име бутонки идва заради наличието на издатини върху самата подметка. Те се използват от футболистите по време на футболната игра. Тези “бутони” играят важна роля, тъй като осигуряват добро сцепление, контрол и стабилност на футболиста.

При проектирането на различните модели футболни бутонки се използват технологии, които да ги направят качествени и достатъчно издръжливи на различните условия. В повечето случаи бутонките за футбол са направени от естествена кожа или синтетичен материал в горната си част.

Както споделихме, има различни видове футболни бутонки, които се делят според това за какъв терен са предназначени.

Футболни бутонки FG

Тези продукти се наричат калеври и са подходящи за игра на сухи естествени настилки, които същевременно са и твърди. Някои от тези модели могат да са подходящи за игра върху изкуствена трева, но не всички. Освен това, използването им върху изкуствени терени може да предизвика по-бързо износване на бутонките.

Калеврите FG са един от най-универсалните видове футболни бутонки. Те се характеризират с това, че имат ниски пресовани бутони, чието разположение върху подметката е различно при всеки модел и производител.

Футболни бутонки за изкуствена трева AG

Говорейки си за футболната игра на терени с изкуствена трева, най-подходящият вид бутонки са модели калеври AG, които са специално създадени и предназначени за тази цел.

Това, което отличава продукта от другите модели, е наличието на повече на брой ниски пресовани бутони. Целта им е максимално добре да разпределят теглото ти и да пренесат силата ти.

Футболните бутонки, които са обозначени с AG, имат подсилена конструкция и са много по-издръжливи. При тях разположението на бутоните отново се различава при всеки един модел и производител.

Футболни бутонки HG

Ако търсиш бутонки, с които можеш да играеш не само върху твърда естествена настилка, но и върху изкуствена трева или пясък, в такъв случай ти препоръчваме да избереш калеври с обозначението HG. Те са предназначени именно за този тип терени.

Отличават се със своята устойчивост на износване и със своя голям брой ниски бутони, чието разположение е различно при всеки производител. Футболните бутони HG ще разпределят равномерно теглото ти, пренесат силата ти и същевременно ще омекотят.

Футболни бутонки FG/AG

Още един универсален модел калеври са тези, обозначени с FG/AG. Те са подходящи за игра върху естествен и изкуствен терен. Това, с което се различава тази категория футболни бутонки е, че има не само ниски, но и високи бутони.

Това от своя страна помага за по-доброто разпределение на теглото ти, както и преноса на силата. Благодарение на това играта ти ще бъде максимално ефективна и ще имаш необходимия контрол.

Футболни бутонки SG

Бутоните при моделите калеври с обозначение SG са завинтени, като могат да бъдат метални или пластмасови. Този вид футболни обувки са най-подходящи за кални и мокри терени, както и за игра върху по-меки тревисти настилки.

Моделите, които са с метални бутони, предоставят много по-добро сцепление, тъй като се забиват по-надълбоко в настилката. Така по време на игра ще имаш много по-добра стабилност.

Специфичното за този вид калеври е, че бутоните не са равномерно разположени, обикновено в предната част на обувката има четири, а в задната те са два. По този начин може би няма да имаш максимално най-добрия комфорт.

Стоножки за футбол тип TF

Това са футболни обувки стоножки, подходящи най-вече за изкуствени тревни настилки. Що се отнася до игра върху естествена тревна настилка, най-добре е да ги носиш, когато тя е суха и твърда.
При този вид футболни бутонки характерното е, че се състоят от много на брой малки гумени бутони, като по този начин ти предоставят максимално добро сцепление по време на движение и отлична стабилност.

Футболни бутонки тип Mixed SG/FG

Както и обозначението им подсказва, този вид калеври са комбинация от два други модела, а именно SG и FG. Калеврите Mixed SG/FG разполагат със завинтени метални бутони и такива, които са пресовани.

Благодарение на тази комбинация ти предоставят не само добро сцепление, но и разпределят теглото ти максимално равномерно. Най-подходящи са за мокри и меки настилки.

Футболни обувки IN

Футболните обувки с обозначение IN са предназначени за игра в зали, където повърхностите са гладки, като най-често това са паркет и гума. Този вид обувки за футбол се характеризират с подметка, която е почти изцяло гладка.

За направата на обувката се използва технологията Non-marking, чрез която футболните обувки IN не оставят никакви следи по пода. Те, както всички останали модели, за които ти споделихме, предоставят необходимото сцепление и стабилност по време на игра.

Различните видове футболни обувки, които ще откриеш в търговската мрежа, се делят и на три основни вида по пол:

  • Мъжки футболни бутонки;
  • Дамски футболни бутонки;
  • Детски футболни бутонки – те включват бутонки за момичета и момчета.

футболни обувки от sportbox.bg

Източник на изображение: Unsplash

Как да избереш правилните за теб футболни бутонки?

Когато избираш футболни бутонки, трябва да знаеш, че има няколко основни и важни критерия при избора на модел, които да вземеш предвид.

Терен

Както по-горе и подсказахме, едно от най-важните неща е типа терен, на който ще играеш. Някои модели са подходящи за футбол върху различни терени, докато други се делят на футболни обувки за изкуствена трева и футболни бутонки за естествена трева.

Бутони

Важно е да обърнеш внимание и на бутоните, като вземеш предвид техния брой, разположение и форма. В зависимост от тези три основни фактора, някои футболни бутонки са подходящи за бягане, други за бърза промяна посоката на движение, а трети вид модели са перфектни за спиране.

Броят на бутоните е свързан и с това за какъв терен са предназначени. За предпочитане са бутонките за футбол с много бутони, когато говорим за игра върху твърди настилки. По-добра стабилност предоставят футболните обувки, при които бутоните са под формата на нож.

Технологии на футболните бутонки

Технологиите, които някои производители на футболни бутонки използват, допринасят за по-добрата стабилност, повече комфорт, по-добро сцепление и по-добро овладяване на играта. Именно затова не са за пренебрегване и е важно да обърнеш внимание какви технологии са използвани в модела, който си си избрал.

Размер на обувките за футбол

Въпреки, че не се и съмняваме в това, че ще обърнеш внимание на размера, искаме да ти напомним колко важно е да откриеш точния за теб. Винаги обръщай внимание и сравнявай в таблицата с размери за конкретния модел и марка. Понякога при някои брандове има разминавания със стандартните.

Марки и ценови диапазон на моделите калеври

Когато избираш футболни бутонки, изборът на марка е не по-малко важен. Съветваме те да избираш водещи световни марки, които са известни с високото качество и технологиите, които използват. Сред най-популярните марки и серии футболни бутонки са например Nike, Nike Phantom, Adidas, Puma и др.

Що се отнася за цените на футболните бутонки, трябва да знаеш, че те варират в широк диапазон в зависимост от модела и марката, които избираш.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети и полезни статии

Съвети и полезни статии от Sportbox.bg

Видове футболни бутонки – предназначение, марки и цени

Видове футболни бутонки – предназначение, марки и цени 》Sportbox.bg

Футболът е любимата ти игра и спорт? Ако отговорът е да, значи си на правилното място.Със сигурност знаеш колко важно да е откриеш подходящи футболни обув Футболът е любимата ти игра и спорт? Ако отговорът е да, значи си на правилното място.Със сигурност знаеш колко важно да е откриеш подходящи футболни обув 2023-04-11T09:25:25+03:00 Видове футболни бутонки – предназначение, марки и цени

<p><b>Футболът е любимата ти игра и спорт?</b><span style="font-weight: 400;"> Ако отговорът е да, значи си на правилното място.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Със сигурност знаеш колко важно да е откриеш </span><b>подходящи футболни обувки</b><span style="font-weight: 400;">. Ние от Sport Box сме тук, за да ти помогнем да откриеш топ модел, с който да се насладиш на тази фантастична игра.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Преди това обаче нека те запознаем с различните видове футболни бутонки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;"><img alt="обувки за футбол от sportbox.bg" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/kobby-mendez-kns_sc1nqpm-unsplash.jpg" width="500" height="333" /></span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Източник на изображение: Unsplash</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Видове и предназначение на моделите футболни бутонки</b></span></h2> <p><a href="https://sportbox.bg/category/futbolni-obuvki-butonki-i-kalevri" title="обувки за футбол, калеври и бутонки от sportbox.bg"><b>Футболните обувки</b></a> <span style="font-weight: 400;">представляват вид спортна обувка, чието име </span><i><span style="font-weight: 400;">бутонки</span></i><span style="font-weight: 400;"> идва заради наличието на издатини върху самата подметка. Те се използват от футболистите по време на футболната игра. Тези &ldquo;бутони&rdquo; играят важна роля, тъй като осигуряват</span><b> добро сцепление, контрол и стабилност на футболиста</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">При проектирането на различните модели футболни бутонки се използват технологии, които да ги направят качествени и достатъчно издръжливи на различните условия. В повечето случаи бутонките за футбол са направени от </span><b>естествена кожа или синтетичен материал</b><span style="font-weight: 400;"> в горната си част.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Както споделихме, има различни видове футболни бутонки, които се делят според това </span><b>за какъв терен</b><span style="font-weight: 400;"> са предназначени.</span></p> <h3><b>Футболни бутонки FG</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Тези продукти се наричат </span><b>калеври</b><span style="font-weight: 400;"> и са подходящи за игра на </span><b>сухи естествени настилки</b><span style="font-weight: 400;">, които същевременно са и </span><b>твърди</b><span style="font-weight: 400;">. Някои от тези модели могат да са подходящи за игра върху изкуствена трева, но не всички. Освен това, използването им върху изкуствени терени може да предизвика по-бързо износване на бутонките.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Калеврите FG са един от най-универсалните видове футболни бутонки. Те се характеризират с това, че имат </span><b>ниски</b> <b>пресовани бутони</b><span style="font-weight: 400;">, чието разположение върху подметката е различно при всеки модел и производител.</span></p> <h3><b>Футболни бутонки за изкуствена трева AG</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Говорейки си за футболната игра на терени с изкуствена трева, най-подходящият вид бутонки са модели </span><b>калеври AG</b><span style="font-weight: 400;">, които са специално създадени и предназначени за тази цел.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това, което отличава продукта от другите модели, е наличието на </span><b>повече на брой ниски пресовани бутони</b><span style="font-weight: 400;">. Целта им е максимално добре да разпределят теглото ти и да пренесат силата ти.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Футболните бутонки, които са обозначени с AG, имат </span><b>подсилена конструкция</b><span style="font-weight: 400;"> и са много по-издръжливи. При тях разположението на бутоните отново се различава при всеки един модел и производител.</span></p> <h3><b>Футболни бутонки HG</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Ако търсиш бутонки, с които можеш да играеш не само върху </span><b>твърда естествена настилка</b><span style="font-weight: 400;">, но и върху </span><b>изкуствена трева или пясък,</b><span style="font-weight: 400;"> в такъв случай ти препоръчваме да избереш калеври с обозначението HG. Те са предназначени именно за този тип терени.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Отличават се със своята </span><b>устойчивост на износване</b><span style="font-weight: 400;"> и със своя голям брой ниски бутони, чието разположение е различно при всеки производител. Футболните бутони HG ще разпределят равномерно теглото ти, пренесат силата ти и същевременно ще омекотят.</span></p> <h3><b>Футболни бутонки FG/AG</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Още един </span><b>универсален модел калеври</b><span style="font-weight: 400;"> са тези, обозначени с FG/AG. Те са подходящи за игра върху </span><b>естествен и изкуствен терен</b><span style="font-weight: 400;">. Това, с което се различава тази категория футболни бутонки е, че има не само </span><b>ниски, но и високи бутони</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Това от своя страна помага за </span><b>по-доброто разпределение на теглото ти</b><span style="font-weight: 400;">, както и преноса на силата. Благодарение на това играта ти ще бъде максимално ефективна и ще имаш необходимия контрол.</span></p> <h3><b>Футболни бутонки SG</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Бутоните при моделите калеври с обозначение SG са </span><b>завинтени</b><span style="font-weight: 400;">, като могат да бъдат </span><b>метални или пластмасови</b><span style="font-weight: 400;">. Този вид футболни обувки са най-подходящи за </span><b>кални и мокри терени</b><span style="font-weight: 400;">, както и за игра върху по-меки тревисти настилки.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Моделите, които са с метални бутони, предоставят много по-добро сцепление, тъй като се </span><b>забиват по-надълбоко в настилката</b><span style="font-weight: 400;">. Така по време на игра ще имаш много по-добра стабилност.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Специфичното за този вид калеври е, че </span><b>бутоните не са равномерно разположени</b><span style="font-weight: 400;">, обикновено в предната част на обувката има четири, а в задната те са два. По този начин може би няма да имаш максимално най-добрия комфорт.</span></p> <h3><b>Стоножки за футбол тип TF</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Това са </span><b>футболни обувки стоножки</b><span style="font-weight: 400;">, подходящи най-вече за </span><b>изкуствени тревни настилки.</b><span style="font-weight: 400;"> Що се отнася до игра върху естествена тревна настилка, най-добре е да ги носиш, когато тя е суха и твърда.</span><span style="font-weight: 400;"><br /></span><span style="font-weight: 400;">При този вид футболни бутонки характерното е, че се състоят от много на брой </span><b>малки гумени бутони</b><span style="font-weight: 400;">, като по този начин ти предоставят максимално добро сцепление по време на движение и отлична стабилност.</span></p> <h3><b>Футболни бутонки тип Mixed SG/FG</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Както и обозначението им подсказва, този вид калеври са комбинация от два други модела, а именно </span><b>SG и FG</b><span style="font-weight: 400;">. Калеврите Mixed SG/FG разполагат със </span><b>завинтени метални бутони и такива, които са пресовани</b><span style="font-weight: 400;">.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">Благодарение на тази комбинация ти предоставят не само добро сцепление, но и разпределят теглото ти максимално равномерно. Най-подходящи са за мокри и меки настилки.</span></p> <h3><b>Футболни обувки IN</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Футболните обувки с обозначение IN са предназначени за </span><b>игра в зали</b><span style="font-weight: 400;">, където повърхностите са гладки, като най-често това са паркет и гума. Този вид обувки за футбол се характеризират с подметка, която е почти изцяло гладка.</span></p> <p><span style="font-weight: 400;">За направата на обувката се използва </span><b>технологията Non-marking</b><span style="font-weight: 400;">, чрез която футболните обувки IN не оставят никакви следи по пода. Те, както всички останали модели, за които ти споделихме, предоставят необходимото сцепление и стабилност по време на игра.</span></p> <p><b>Различните видове футболни обувки, които ще откриеш в търговската мрежа, се делят и на три основни вида по пол:</b></p> <ul> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Мъжки футболни бутонки;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Дамски футболни бутонки;</span></li> <li style="font-weight: 400;" aria-level="1"><span style="font-weight: 400;">Детски футболни бутонки &ndash; те включват бутонки за момичета и момчета.</span></li> </ul> <p><img alt="футболни обувки от sportbox.bg" src="https://cdncloudcart.com/28710/files/image/jannes-glas-cuhqcfp3by4-unsplash.jpg" width="500" height="280" /></p> <p><span style="font-weight: 400;">Източник на изображение: Unsplash</span></p> <h2><span style="font-size: 12pt;"><b>Как да избереш правилните за теб футболни бутонки?</b></span></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато избираш футболни бутонки, трябва да знаеш, че има </span><b>няколко основни и важни критерия</b><span style="font-weight: 400;"> при избора на модел, които да вземеш предвид.</span></p> <h3><b>Терен</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Както по-горе и подсказахме, едно от най-важните неща е </span><b>типа терен</b><span style="font-weight: 400;">, на който ще играеш. Някои модели са подходящи за футбол върху различни терени, докато други се делят на футболни обувки за изкуствена трева и футболни бутонки за естествена трева.</span></p> <h3><b>Бутони</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Важно е да обърнеш внимание и на бутоните, като вземеш предвид </span><b>техния брой, разположение и форма</b><span style="font-weight: 400;">. В зависимост от тези три основни фактора, някои футболни бутонки са подходящи за бягане, други за бърза промяна посоката на движение, а трети вид модели са перфектни за спиране.</span></p> <p><b>Броят на бутоните</b><span style="font-weight: 400;"> е свързан и с това за какъв терен са предназначени. За предпочитане са бутонките за футбол с много бутони, когато говорим за игра върху твърди настилки. По-добра стабилност предоставят футболните обувки, при които бутоните са под формата на нож.</span></p> <h3><b>Технологии на футболните бутонки</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Технологиите, които някои производители на футболни бутонки използват, допринасят за </span><b>по-добрата стабилност, повече комфорт, по-добро сцепление и по-добро овладяване на играта</b><span style="font-weight: 400;">. Именно затова не са за пренебрегване и е важно да обърнеш внимание какви технологии са използвани в модела, който си си избрал.</span></p> <h3><b>Размер на обувките за футбол</b></h3> <p><span style="font-weight: 400;">Въпреки, че не се и съмняваме в това, че ще обърнеш внимание на размера, искаме да ти напомним колко важно е да откриеш точния за теб. Винаги обръщай внимание и </span><b>сравнявай в таблицата с размери за конкретния модел и марка</b><span style="font-weight: 400;">. Понякога при някои брандове има разминавания със стандартните.</span></p> <h2><b>Марки и ценови диапазон на моделите калеври</b></h2> <p><span style="font-weight: 400;">Когато избираш футболни бутонки, изборът на марка е не по-малко важен. Съветваме те да избираш </span><b>водещи световни марки</b><span style="font-weight: 400;">, които са известни с високото качество и технологиите, които използват. Сред най-популярните марки и серии футболни бутонки са например </span><b><i>Nike, Nike Phantom, Adidas, Puma</i></b> <b><i>и др.</i></b></p> <p><span style="font-weight: 400;">Що се отнася за цените на футболните бутонки, трябва да знаеш, че те варират в широк диапазон в зависимост от модела и марката, които избираш.</span></p>

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки